Tzatziky, ktoré chutia každému, kto ich u nás okoštuje
Toto jedlo mi zachutilo hneď na našej prvej dovolenke v Grécku. Vždy som na dovolenkách veľmi rada analyzovala zloženie jedál, ktoré som jedla prvý krát a doma som potom skúšala pripraviť ich, lebo vtedy ešte nebolo toľko zdrojov na všetky recepty na svete, ako dnes. Aj tzatziky som takto skúšala, až som ich „vyšperkovala“ do podoby, ktorá chutí nielen celej naše rodine, ale naučila som ich robiť aj moje priateľky.
Potrebujeme:
- 2 stredne veľké uhorky
- 1 kyslú smotanu
- 150 g slaného balkánskeho syra
- 2 menšie strúčiky cesnaku
- 1/2 citróna
- soľ
- čierne korenie
- veľa kôpru
- olivový olej
Postup:
Uhorky nakrájame na väčšom strúhadle aj so šupou. Zasypeme soľou, aby pustili vodu. Potom ich dobre v dlaniach vyžmýkame. Balkánsky syr dôkladne rozdrobíme a dobre vymiešame so smotanou do hladka. Pridáme uhorky, roztlačený cesnak, korenie, soľ opatrne, lebo už uhorky boli v soli a aj balkánsky syr je slaný, citrónovú šťavu, nasekaný kôpor. Všetko premiešame, v miske upravíme a pred podávaním vrch zalejeme niekoľkými kvapkami olivového oleja.
Ilustračná foto Depositphotos.com